Deprem Yaralanmaları

Deprem Yaralanmaları

Deprem Yaralanmaları

Deprem ve deprem gibi diğer doğa olaylarında ölen insan sayısı 25 ve üzeri ise afet olarak isimlendirilir. Afet eğer çok büyük boyutlarda ise yapılan masraf ve sağlık hizmetleri de artış gösterir. Masraf ve kayıpların fazla olmaması için oluşabilecek afetlere karşı önceden tedbirlerin ve gerekli eğitimlerin alınması son derece önemlidir.

Yaralanmalar

Yıkım alanında insanlar ezilebilir. Ezilme olmasa bile kurtarma işlemlerinin doğru şekilde yapılmaması, müdahalede geç kalınması, hastaların yanlış yönlendirilmesi ve taşıma işlemlerinin doğru şekilde yapılmaması ağır sonuçlara sebep olabilir.

Oluşan yaralanmalarda tedavi;

  1. Açık yaralara uygun tedavinin yapılması
  2. Kemik kırıklarının tespiti ve tedavisi
  3. Kesilmiş ve kopmuş uzuvların onarımı
  4. Fonksiyonunu yitirmiş olan organlara uygun işlemin yapılması ve tedavinin uygulanması

 

Deprem sonrasında yaralıların tedavisinin yapılması dışında psikolojik destek de verilmesi gerekir.

Ağır beton yığınları altında kalan insanlara geç müdahale edilmesi ve kurtarma sonrasında ise yanlış tedavi merkezlerine gönderilmesi hastanın hayatını tehlikeye sokabilir.

Ezilme deprem alanlarında çok sık karşılaşılan durumdur. Ağır beton yığınları arasında kalmakdan kaynaklı oluşan ölümlerden sonra en çok ölüm ezilmeden kaynaklı meydana gelir.

Ezilme vakalarında nefroloji kliniği ile birlikte tedavi yürütülür. Tedavi süresi içinde ise hastalara diyaliz uygulanır.

Deprem sırasında oluşacak yaralanmaları en aza indirmek için dikkat edilmesi gerekenler

Kurtarma sırasında panik yapılması, kurtarmada bilinçsiz hareket edilmesi, hastaların doğru yerlere gönderilmesinde ve yönlendirilmesinde hata yapılması ve kurtarma işlemlerini yürüten ekibin zarar görmesi oluşan yaralanmaları artırır.

Giderek artan nüfus ve nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak için yüksek katlı binaların yapılması olası afet ve depremlere karşı çeşitli önlem ve eğitimlerin alınmasını gerekli kılmaktadır.

Deprem sonrası da hayatın kaldığı yerden en kısa sürede devam etmesi çok önemlidir. Akut ekibi ve plastik cerrahiye düşen görev bu aşamada fazladır.

Arama ve kurtarma, ilkyardım, nakil işlemleri ve malzeme akışının hızlı şekilde sağlanması için daha önceden plan ve program yapılması gereklidir.

Kurtarma ekibinin eğitimlerine önem verilmeli, personel yaralanmalara nasıl müdahale edeceğini iyi bilmelidir.

Oluşabilecek ani depremlerde yapılacak ilk müdahale için donanım ve destek her zaman hazır konumda olmalıdır.

Okullarda eğitim gören öğrencilere ilkyardım derslerinin verilmesi ve deprem sırasında nasıl davranmaları gerektiğinin öğretilmesi yaralanma ve ölümleri en aza indirmek için önemlidir.Deprem sonucunda oluşan hatalardan ders alınmalı ve hataların tekrarının olmaması için gerekli önlemlerinde alınması gerekir.